Wolken / Cloud / LIMBO / IECK2 / Office 365

De Cloud (o.a. SAAS) is natuurlijk niet nieuw, bij het #Novacollege staat ons HRM en KRD pakket al jaren in de Cloud. Dat heeft zijn voordelen, maar ook regelmatig de nodige hoofdbrekens. Daarnaast zijn we een grote gebruiker van digitale leermiddelen die ook allemaal als Cloud (Software As A Service)  worden aangeboden. Een van de hoofdbrekens is / was de chaos aan accounts die nodig zijn om bij al die diensten te komen. De overheid waarschuwt ons terecht niet ovleermideral hetzelfde account te  gebruiken. Voor digitale leermiddelen hebben we in onze SharePoint een mooie oplossing gebouwd. Voor wat betreft leermiddelen ontsluiten lopen we wellicht voorop. We zijn de enige school (16-11-2013), die m.b.v. SharePoint 2013 onze leermiddelen breed zonder extra  inlog ontsluit. Inloggen op onze NovaPortal omgeving is voldoende om verder zonder inlogcodes direct bij je Digitale Leermiddelen te komen. Ik jok een klein beetje, want bij Noordhoff lukt dit niet. De Stichting Praktijk Leren doet bijvoorbeeld weer wel mee in dit principe. Ik wil dan ook elke uitgever uitdagen aan te sluiten bij het IECK2 model. Onze cursisten en docenten worden hier heel blij van, zij zien bijvoorbeeld in één oogopslag, direct welke leermiddelen gebruikt kunnen worden. Geen gezeur met vouchers, bonnetjes of wat dan ook, dat willen we toch allemaal. Echt ideaal !!! Dus Noordhoff en anderen gewoon meedoen ook voor het MBO, of moeten we op zoek naar een alternatief.

Dan nog één toetje, in december wordt het MS desktop Office pakket (Word / Excel / PowerPoint / Outlook etc.) gratis voor studenten en docenten. Als school heb je daar niet direct voordeel aan, je betaalt nog steeds de basis bedragen aan APS / SLB of Surf. Maar elke leerling en medewerker kan daarna wel deze software op zijn of haar device installeren. Waarna je ook kan vragen uitwerkingen / verslagen etc. in een bepaald formaat aan te leveren. Daar zit uiteraard wel winst. Alles in een office 2013 format bv. Voor de cursist is het ook leuk, nu moet er nog  € 27,- per jaar betaald worden en collega’s kunnen nog beter (ook thuis) werken.

Je moet als school wel echt de Cloud in, richting Office 365. Het office 365 A2 model is gratis voor scholen, je kunt het activeren via SLB diensten. Of je het ook echt moet gebruiken is mij op dit moment niet duidelijk, maar kan je daar tegen zijn ??? Dit bericht is niet helemaal nieuw Willem Karssenberg en diverse andere nieuwssites hebben hier al eerder over bericht. Afgelopen week heb ik daar vragen over gesteld bij SLB diensten en daar werd bevestigd dat het A2 pakket inderdaad wordt uitgebreid met Office op je laptop of PC. Daarmee wordt het onderwijs voor onze cursisten € 27,- per jaar voordeliger en ontstaat besparing € 20 euro voor onze collega’s.

Je krijgt er wel wat voor terug:

  • Gratis mail met 50 GB opslagruimte
  • 25 GB op je persoonlijke mijn site / skydrive dat is dus  LL + mdw. * 75 GB opslag
  • Veel SharePoint functionaliteit, maar een eigen stukje blijft noodzakelijk (Hybride dus)
  • Lync, wellicht minder reizen en meer video vergaderen. (dat nu ook al.)
  • Beveiliging / Back-Up van verruimde schijfruimte n Mail (hoef je dus niet meer zelf te doen)
  • Toegang derden (stakeholders) standaard ingebakken.
  • Koppelen van je AD naar de Cloud (ADFS) (privacy)
  • Gratis Office Pakket 2013

Wellicht nog even nadenken hoe je dit moet aanpakken en de exit strategie ook gelijk maar meenemen. Met een beetje geluk worden de komkommers, paprika’s en tomaten ook nog goedkoper, want deze Cloud wordt (gewooon op de grond) onder andere gebouwd in Noord Holland tussen de kassen in de omgeving van Medemblik.

Eén reactie op “Wolken / Cloud / LIMBO / IECK2 / Office 365

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s