Onderwijsdagen

 

Tja te laat, ze zijn geweest en ik ben daar vandaag geweest. Wat ik opvallend vond was dat erg weinig MBO aanwezig was. Natuurlijk was ik niet alleen maar toch. Wellicht moet het MBO in toekomstige sessies opschuiven naar WO en HBO. Wil je toch nog wat zien van de presentaties op 12-11, die staan onder andere hier. Learning Analytics een vorm van Big Data staat volgens de experts op een wat langere termijn (Larry Johnson)  2 t/m 5 jaar. Dat is even schrikken, maar wellicht wel terecht. De rapporten vanuit het horizon project zijn overigens zeer lezenswaardig. Paul Rosenmöller vond ik een beetje goedkoop. Wat ik wel heb onthouden is dat hij een voorstander is van bottom-up, dat is natuurlijk terecht. Maar een klein beetje aanpassen op de zaal moet toch mogelijk zijn ??

Alphons ten Brummelhuis was echt echt goed. Gewoon de video even bekijken en kom tot de conclusie dat er op een aantal delen van ons onderwijs “onderbouwd” echt kansen liggen. Persoonlijk ben ik tegenwoordig teveel aan de business kant actief en daar heb ik mijn programma ook op aangepast. Mijn hart ligt bij het onderwijs, vandaar ook wellicht mijn mijn enthousiasme voor Alphons. Aan de onderwijskant waren er ook ongetwijfeld een aantal boeiende presentaties. Ik heb mij deze dag dus meer aan de achterkant (Business) begeven  De presentaties staan nog niet online, maar toch maar even op rijtje.

Ibabs een goed programma om vergaderingen te structuren. Ik zat helemaal alleen in het zaaltje, maar ik geloof in de potentie. In mijn beleving moeten we hier mee aan de slag. In het programma stond deze beschrijving:

De wereld wordt steeds digitaler, en ook onderwijsinstellingen krijgen hiermee te maken. Digitaal vergaderen gebeurt steeds vaker, maar het is lastig om hierbij overzicht te houden. iBabs heeft daarom de handen ineengeslagen met SURFmarket, SLBdiensten en APSdiensten, en een vergaderapp ontwikkeld waarin alle aspecten van digitaal vergaderen zijn samengebracht. Door deze samenwerking maken inmiddels al meer dan 100 onderwijsinstellingen gebruik van de vergaderapp.

Tijdens deze sessie zal Rachel Mannaerts van iBabs ingaan op de obstakels die u kan tegenkomen als u wilt overstappen op digitaal vergaderen, aan de hand van praktijkvoorbeelden bij de Gooische Scholenfederatie. Ook kunt u vragen stellen over de digitalisering van het hele vergaderproces, van het inzenden van stukken tot het uitzenden van actielijsten.

Mijn volgende presentatie was er één van BCT. Ik was getriggerd door SharePoint in hun teksten. Het ging in deze sessie om DMS en de boodschap was doe het niet in SP (SharePoint). Als SP adept ben ik het daar natuurlijk niet mee eens. Mijn vragen werden uiteindelijk door een commerciële man gesmoord. Later hebben we het hier uiteraard nog uitgebreid over gehad. In mijn beleving is SP een uitstekend platform voor dit doel. BCT heeft een andere koers gekozen en dat mag uiteraard.

De laatste sessie ging het over Informatie Management in het onderwijs. Ik hoorde veel overeenkomsten en tegelijkertijd een aantal omissies. Ik vond het wel stoer van Qudraam om hun verhaal te vertellen. Het is namelijk absoluut niet eenvoudig om dit proces te doorlopen. In het MBO zijn er al velen op gesneuveld of gefrustreerd. In mijn vorige posts heb ik daar al aan gerefereerd.

Rutger Bregman was een uitstekende afsluiting van de dag. Niks mis mee, vele jaren geschiedenis in een notendop. De essentie is, blijf jezelf en beweeg een heeeel klein beetje mee. gewoon ff kijken, vooral leuk, met stof tot nadenken. Kijk ook op Twitter #owd14

Plaats een reactie