Cloud, Hybride or no Cloud

Microsoft heeft aangekondigd dat de prijzen voor “On Premise” activiteiten met 15% gaan stijgen. Voor het onderwijs niet zo belangrijk, want onze prijzen staan voor de komende drie jaar weer vast. Overigens ook niet helemaal vrij van prijsstijgingen. Toch geeft het aan dat de koers echt “Mobile First, Cloud First” is v.w.b Microsoft. Daar moet je natuurlijk wel wat mee, Het lijkt mij gewoon onverstandig dit soort signalen te negeren imageen geen actie te ondernemen.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de One Drive For Business functionaliteit. Iets wat je nu ook hebt in je “On Premise” omgeving, maar de O365 ODFB integreert honderd keer beter met je mobile devices, ook de Apple producten. Dat geeft de gebruiker echt de mogelijkheid bestanden te bekijken, bewerken en te delen. Het is inmiddels goed mogelijk zelfs op een telefoon een bestandje te raadplegen, eventueel te corrigeren op te slaan of te delen. Dat was een jaar geleden nog ondenkbaar, het gaat dus snel en dat is met de On Premise functionaliteit een stuk lastiger.

Ik ben volgens het plaatje hierboven niet de enige enthousiasteling, het lijkt motiverend te zijn voor 71% van mijn collega’s, naast de de extranet functionaliteit. Deze afbeelding is van Benjamin Niaulin van ShareGate. Sharegate maakt onder andere heel betaalbare migratietools richting Cloud (O365). Gereedschap om je SharePoint On Premise One Drive naar ODFB te migreren. Naast de link (in de afbeelding) is ook dit artikel van Benjamin interessant. Daar wordt helder uitgelegd dat het kan, maar ook waar de risico’s liggen en dat je het misschien wel moet laten.

In dit artikeltje heb ik het over de Cloud, ik bedoel dan de functionaliteit van Office 365 van MS. Wij zijn tenslotte een Microsoft school en daar ligt de focus. We hebben al veel meer Cloud oplossingen in gebruik, voor de diverse processen binnen onze organisatie. Het wordt ook duidelijk dat we concreet regie moeten nemen op hoe hier mee om te gaan. Lees in dit kader ook Regie op Regie. Risico’s die aandacht vragen komen ook tot uiting in IBP binnen het MBO. De naam is onlangs gewijzigd van IBB naar IBP omdat ook het Privacy element aandacht vraagt.

Rob

Eén reactie op “Cloud, Hybride or no Cloud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s