Disruptive wat nu ???

 

imageDe afbeelding hiernaast komt uit een presentatie van Ruud Veltenaar. Essentie is duidelijk lijkt me, ICT ontwikkelingen gaan steeds sneller en het einde is nog lang niet in zicht, Het onderwijs moet hierop dus maar op anticiperen.

In maart schreef ik dit:

Ben ik nou kapper of kan ik knippen ???

“Als ik maar niet de appendix hoef te zijn van een machine of organisatie”. Een boeiende uitspraak in het programma “Tegenlicht” over het “nieuwe werken”. Dat is overigens wat anders dan wat MS bedoelt met het “Nieuwe Werken”.  Een opvallend Item was “Ik had notificatie stress” van een notificatiefilosoof. Kortom hoor ik er nog wel bij, daar gaat het natuurlijk om! Ben ik nog wel onderdeel van een systeem, doe ik er nog wel toe ???? Wie ben ik, wat kan ik en wat vinden ze dan van mij.

Een basisinkomen is leuk, maar ik wil er wel zijn, wat betekenen, er toe doen. Is dat een baan voor het leven (b.v. leerling postbesteller), met een hypotheek en een pensioen, of ???. Hoe regelen we dat dan?? Moet ik een volgzaam individu zijn of draag ik mijn steentje bij. Is een baan nog wel en job, of ben ik de combinatie van mijn kwaliteiten, beantwoord ik de vraag van mijn omgeving. Die baan blijft, maar wel anders, individueel met kansen, oog voor mogelijkheden en aanpassingsgericht. Daar moeten we als onderwijs #novacollege wel op inspelen. Het gaat echt veel sneller dan we denken !!!!!!

Naast de Tegenlicht documentaire is ook dit filmpje de moeite waard om te bekijken..

imageDuidelijk is dat de we ontwikkelingen niet mogen en kunnen negeren en dat ze zo snel gaan dat het heel lastig is om ze bij te houden. De hypecycle hiernaast laat een aantal onderwijstrends zien. Office 365 speelt hier gedeeltelijk op in. Belangrijk wordt loslaten !!! De verantwoording daar neerleggen waar hij hoort. Dat is wellicht wel heel disruptive !!!! Ik denk toch dat het een kwestie van loslaten is !!!! O365, loslaten dus, gewoon doen !!!.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s